NSA registreerde 1,8 miljoen telefoontjes

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft vorig jaar in een maand tijd gegevens onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. De NSA heeft geregistreerd naar welke nummers is gebeld, en in een onbekend aantal gevallen zijn de gesprekken afgeluisterd. Dat meldt techweblog Tweakers maandag.

De NSA monitort volgens Tweakers een groot aantal telefoonnummers. Alle gesprekken van deze nummers worden automatisch opgenomen. Hoe vaak dat is gebeurd, is niet bekend. Ook scant de geheime dienst sms’jes op bepaalde sleutelwoorden.


 

Het aantal van 1,8 miljoen was al bekend sinds een publicatie in Der Spiegel van afgelopen zomer. Waar het precies betrekking op had, was tot nu toe niet duidelijk. Tweakers is er nu in geslaagd duiding te geven aan het cijfer, met behulp van een artikel in de Franse krant Le Monde.

Uit de publicatie in Le Monde blijkt verder dat de NSA in een maand tijd gegevens opsloeg over bijna 125 miljard telefoontjes. Ook werden gegevens van 97 miljard internetsessies geregistreerd. De NSA sloeg gegevens op over ruim zeventig miljoen telefoongesprekken van Fransen, meldt de krant verder.

De Franse regering heeft naar aanleiding van de berichtgeving van Le Monde de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Zij wil weten waarom de Verenigde Staten een van hun naaste bondgenoten bespioneren. Dit is ’totaal onaanvaardbaar’, zei minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius.

In Nederland wil D66 snel van het kabinet weten wat er waar is van de nieuwste onthullingen over de activiteiten van de NSA in Nederland. De SP wil klokkenluider Edward Snowden naar Nederland halen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het kabinet moet daarbij zijn veiligheid garanderen, zegt Kamerlid Ronald van Raak.

De berichtgeving in Le Monde is mede van de hand van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die publiceert op basis van documenten die hij van Snowden heeft gekregen. Greenwald kondigde onlangs in de Volkskrant aan dat hij binnenkort komt met onthullingen over de Amerikaanse afluisterpraktijken in Nederland.

2013-10-21 14:43

 

 

Zie hieronder: Frankrijk roept Amerikaanse Ambassade op het matje