Plasterk is voorstander van metamorfose Zwarte Piet

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zou het een goed idee vinden als Zwarte Piet een andere kleur krijgt. Dat zei hij dinsdagavond in Pauw en Witteman in reactie op de discussie over Zwarte Piet. “Ook groene of blauwe piet, daar zouden kinderen niet minder plezier om hebben.”


Sinterklaas is volgens Plasterk ‘een van de meest dierbare feesten, inclusief Zwarte Piet’. “Als we zeggen: tussen Zwarte Pieten lopen ook paar andere kleuren rond, dan zou het feest er niet minder van worden.” Volgens Plasterk is dat ‘een vorm van beleefdheid naar mensen die er moeite mee hebben’.

Daarmee heeft de minister een ander standpunt dan premier Mark Rutte die vrijdag nog opmerkte dat aan de traditie niet getornd kan worden. “Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen”, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

 

2013-10-23 10:42