Haagse weigerambtenaar krijgt baan niet terug

De trouwambtenaar die eind 2011 door de gemeente Den Haag werd ontslagen omdat hij weigerde homohuwelijken af te sluiten, krijgt zijn functie niet terug. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Oud-raadslid voor de ChristenUnie-SGP Wim Pijl stapte vorig jaar naar de rechter en eiste dat de gemeente hem weer als trouwambtenaar zou aanstellen, maar volgens de rechtbank stond de gemeente in zijn recht. Al in 2007 stelde Den Haag dat het geen gewetensbezwaarde ambtenaren meer zou aanstellen.


Bovendien wil de gemeente mensen in dienst die actief uitdragen dat niet wordt gediscrimineerd op basis van seksuele geaardheid.

De rechtbank geeft toe dat er sprake is van botsende grondrechten. Pijl mag zich beroepen op de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, maar er is ook sprake van het recht van homo’s om te trouwen en daarbij niet te worden gediscrimineerd. De gemeenten moeten daarin zelf een afweging maken, vindt de rechter. Dat is in dit geval correct gebeurd.

Pijl beweerde dat hij bij zijn benoeming niet op de hoogte was van het gemeentelijk beleid. De rechtbank vindt dit echter niet aannemelijk. Pijl nam als toenmalig raadslid in 2007 actief deel aan het debat over weigerambtenaren. Hij werd na het einde van zijn raadslidmaatschap benoemd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Pijl was daarvoor overigens ook al actief als trouwambtenaar, maar dat maakt volgens de rechtbank niet uit.

 

2013-10-23 12:06