Haagse politie vorig jaar 19 keer over de schreef

Politieagenten in Den Haag hebben vorig jaar negentien keer op niet-correcte wijze geweld gebruikt. Dat laat de Haagse politie woensdag weten in reactie op berichtgeving van Omroep West. De omroep meldde vorige week dat Haagse agenten buitensporig veel geweld tegen buitenlanders gebruiken.

Agenten gebruikten vorig jaar 663 keer geweld. In negentien gevallen ging de politie over de schreef. In de meeste van die gevallen mocht wel geweld worden gebruikt, maar had dat minder zwaar moeten zijn geweest.


Bij de Haagse politie werden vorig jaar achttien klachten over het gebruik van geweld ingediend. Twee zijn gegrond verklaard. Agenten deden zelf in 864 gevallen aangifte van fysiek geweld waarmee ze te maken kregen.

Drie oud-agenten spraken tegenover de regionale omroep van ‘discriminatie, intimidatie en mishandeling’ op het politiebureau De Heemstraat, midden in de Schilderswijk. In alle gevallen zou het gaan om buitenproportioneel geweld. Volgens de agenten en slachtoffers zou op het bureau een ‘cultuur van geweld’ bestaan.

Bureauchef Michel de Roos zei zich eerder al niet te herkennen in de berichtgeving. De politie benadrukt woensdag dat het gebruik van geweld ‘nu eenmaal onlosmakelijk onderdeel is’ van het politievak. “Niet voor niets beschikt de politie over het geweldsmonopolie.”

2013-10-23 16:33