‘PVV gaf tachtig mille subsidie verkeerd uit’

De PVV heeft de afgelopen jaren ruim tachtigduizend euro aan fractiesubsidie in strijd met de regels uitgegeven. Dat heeft Deloitte, de accountant van de Tweede Kamer, vastgesteld, zo meldt NRC Handelsblad maandag op basis van anonieme bronnen.

Vorige week meldde PVV-Kamerlid Louis Bontes al dat protestbijeenkomsten tegen het kabinet ten onrechte waren betaald uit de subsidie aan de fractie. Bontes stapte om deze reden op als penningmeester. Het ging om een bedrag van 14.294 euro.


 

Naar nu blijkt oordeelde Deloitte eerder al negatief over een betaling van 22.705 euro aan toenmalig advocaat Bram Moszkowicz, voor diens rechtsbijstand tijdens het kort geding dat PVV-leider Geert Wilders in 2012 aanspande tegen het Europese noodfonds ESM. Ook die uitgave kwam het functioneren van de fractie niet ten goede en had daarom niet uit de fractiesubsidie mogen worden gedaan, stelde de accountant.

De PVV is het niet eens met het oordeel van de accountant. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg moet nu een oordeel vellen.

Eerder was er een verschil van mening tussen de PVV en Deloitte over een bedrag van ruim 42 duizend euro aan fractiesubsidie dat was gebruikt voor de raadsverkiezingen van 2010. Dit bedrag is later in mindering gebracht op de subsidie. In totaal heeft de PVV de afgelopen jaren 83.334 euro aan fractiesubsidie verkeerd besteed.

De PVV krijgt jaarlijks anderhalf tot twee miljoen euro subsidie voor fractieondersteuning. In tegenstelling tot andere partijen krijgt de PVV verder geen subsidie, omdat de partij geen leden heeft.

2013-10-28 13:41