Defensiepersoneel is vertrouwen in minister kwijt

De meerderheid van het defensiepersoneel heeft geen vertrouwen in de top. Bijna negentig procent denkt dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) niet weet wat er leeft in haar eigen organisatie. Dat blijkt uit een peiling van de militaire vakbond AFMP.

65 procent heeft geen vertrouwen in de top van Defensie. 49 procent heeft geen vertrouwen in de top van het eigen onderdeel.


Negentig procent van de ondervraagden denkt dat de veiligheid van Nederland in gevaar komt als gevolg van de opeenvolgende miljoenenbezuinigingen van diverse kabinetten. De helft zegt nu al zijn werk niet meer veilig te kunnen doen.

De vakbond maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitkomsten. De loyaliteit van het personeel staat onder druk, terwijl die van cruciaal belang is voor Defensie. “Mensen hebben het gevoel dat de ziel uit de organisatie is weggesneden”, zei AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels woensdag bij de presentatie van het opinieonderzoek in Den Haag.

Volgens Snels is het een kwestie van tijd voordat missies in gevaar komen. “Het materieel is niet veilig, niet voldoende of kapot. De Patriot-missie in Turkije heeft nu al veel te weinig personeel”, zei Snels. Zij wil snel in gesprek met Defensie, de politiek en de overige militaire vakbonden.

Het kabinet wilde oorspronkelijk vijftig miljoen euro per jaar op Defensie bezuinigen, boven op eerdere bezuinigingen. Met het eerder deze maand gesloten begrotingsakkoord werden die bezuinigingen verzacht. Ruim tachtig procent van het defensiepersoneel verwacht echter dat er binnen twee jaar opnieuw ingrijpend zal worden bezuinigd.

 

2013-10-30 14:39