Illegalen wel vast als ze tegen de lamp lopen

Alhoewel staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) niet actief illegalen op wil sporen worden zij wel degelijk vastgezet als ze tegen de lamp lopen. “Als bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie tijdens een controle illegale werknemers aantreft kunnen die wel in bewaring worden geplaatst.” Dat zei hij woensdag in een Kamerdebat.

Teeven herhaalde dat de politie niet gaat ‘jagen op illegalen’.


Maar mensen die illegaal in Nederland verblijven kunnen nog altijd worden opgesloten, waarschuwde de bewindsman.

Begin deze maand nam de Tweede Kamer een motie in waarin Teeven werd opgeroepen het illegalenquotum af te schaffen. De PvdA, D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus willen niet dat illegalen die verder niets op hun kerfstok hebben worden opgesloten om zo aan ‘kwantitatieve richtlijnen te voldoen’.

Teeven zei ook niet te voelen voor het in Nederland opvangen van gestrande vluchtelingen die van Afrika naar het Italiaanse eiland Lampedusa varen. “Dat is volgens ons niet de juiste oplossing. Het uitgangspunt is hoe we de mogelijkheden van de zuidelijke kuststaten kunnen versterken.”

Vrijdag liet premier Mark Rutte (VVD) zich in soortgelijke bewoordingen uit over de situatie in Lampedusa. “Nederland levert al een bovengemiddeld aandeel. Als je kijkt naar het aantal asielzoekers per duizend inwoners, scoort Nederland hoog als je het vergelijkt met de landen in Zuid-Europa”, zei Rutte.

Nederland stuurt wel een surveillancevliegtuig van de kustwacht, zo maakte Rutte bekend. Het vliegtuig gaat in december drie weken patrouilleren boven de Middellandse Zee.

De PVV drong er woensdag bij Teeven op aan harder op te treden tegen de ongeveer honderd vluchtelingen die bekend zijn van de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam. “Waarom treedt Teeven niet op? Ze zitten in een gekraakte kerk: waarom wordt het kraakverbod niet gehandhaafd?”

Teeven zei dat dit een zaak is van het lokale bestuur. Bovendien is hij niet uit op een ‘confrontatie’ met de gemeente Amsterdam, zo legde hij uit. “Het gaat mij er om dat deze mensen het land verlaten. Daar zoeken we nu een oplossing voor.”

 

2013-10-30 15:04