Hennis begrijpt onvrede defensiepersoneel

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft begrip voor de ontevredenheid van het defensiepersoneel over de opeenstapeling van bezuinigingen. Dat heeft Hennis woensdag laten weten in reactie op een peiling van de militaire vakbond AFMP.

“De uitkomsten van het onderzoek zijn serieus, maar komen niet als een verrassing”, meldt Hennis in een schriftelijke reactie.


Dat militair en civiel personeel massaal ontevreden is en geen vertrouwen meer heeft in de top, is ‘een begrijpelijke reactie van loyale medewerkers die al 22 jaar te maken hebben met ingrijpende reorganisaties’.

Tegelijkertijd wijst Hennis op de noodzaak van bezuinigen. “Nederland heeft te maken met een zeer ernstige financiële crisis, die nu eenmaal ook gevolgen voor Defensie heeft. Dat een deel van de pijnlijke maatregelen als gevolg van de recente begrotingsafspraken zijn teruggedraaid is daarbij positief te noemen.” Hennis zegt rust te willen brengen in de defensieorganisatie. Ze is bereid in gesprek te gaan met de AFMP.

Uit de peiling, gehouden onder zo’n duizend medewerkers, blijkt dat 65 procent van het defensiepersoneel geen vertrouwen meer heeft in de top. Bijna negentig procent denkt dat Hennis niet weet wat er leeft in haar eigen organisatie. Negentig procent van de ondervraagden denkt dat de veiligheid van Nederland in gevaar komt als gevolg van de opeenvolgende miljoenenbezuinigingen van diverse kabinetten. De helft zegt nu al zijn werk niet meer veilig te kunnen doen.

De AFMP maakt zich ‘ernstige zorgen’ over de uitkomsten. De loyaliteit van het personeel staat onder druk, terwijl die van cruciaal belang is voor Defensie. “Mensen hebben het gevoel dat de ziel uit de organisatie is weggesneden”, zei AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels woensdag bij de presentatie van het onderzoek in Den Haag.

 

2013-10-30 16:45