‘Reorganisatie defensie onnodig door leegloop’

Het geplande massaontslag van 2500 werknemers bij defensie is onnodig omdat veel mensen al vrijwillig vertrekken. Ook komen er maar weinig nieuwe militairen binnen. Dat stelt de vakbond van officieren en burgerpersoneel GOV/MHB maandag.


Als gevolg van de voortdurende bezuinigingen en de daaruit resulterende reorganisaties is het vertrouwen van het defensiepersoneel tot een dieptepunt gedaald, stelt de vereniging in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Defensie.

De krijgsmacht is al gekrompen tot 41600 medewerkers, nog maar vierhonderd meer dan het streefaantal voor 2016. De ontslagen moeten daarom van tafel om de organisatie overeind te houden. Ook moet defensie weer een betrouwbare en aantrekkelijke werkgever worden, zo stelt de vereniging.

De koepel rekende uit dat sinds 2011 jaarlijks zo’n 850 militairen en elfhonderd burgermedewerkers vrijwillig hun baan opzeggen.

Vorige week meldde militaire vakbond AFMP op basis van een eigen peiling dat de meerderheid van het personeel geen vertrouwen meer heeft in de defensietop als gevolg van de aanhoudende reorganisaties. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) reageerde begripvol maar onderschreef de noodzaak van de bezuinigingen.

 

2013-11-04 09:37