Levenslang voor Nederlandse journaliste in Turkije

De Nederlands-Turkse journaliste Füsün Erdogan is maandagnacht in Turkije veroordeeld tot levenslang voor het leiden van een linkse terreurorganisatie. De vrouw, die al sinds 2006 in de gevangenis zit, laat het er niet bij zitten en gaat in beroep, meldt RTL Nieuws dinsdag.

Familie van de vrouw zou beweren dat Erdogan alleen een kritisch journalist is.


Desnoods wordt de gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gemaakt.

In Turkije zitten volgens RTL Nieuws de meeste journalisten ter wereld in de cel. Behalve Erdogan zouden nog 48 journalisten door de Turkse staat worden vervolgd.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schreef maandag al in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de zaak ‘met belangstelling volgt’ en dat medewerkers van het consul-generaal in Istanbul Erdogan geregeld bezoeken. De minister is echter niet van plan om zich te mengen in de Turkse rechtsgang. Hij deelt de zorgen die de Europese Commissie heeft over het justitiële proces in Turkije, maar kan in dit specifieke geval niets doen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt neemt geen genoegen met deze uitleg. Hij vindt het onverkwikkelijk dat Timmermans in zijn mensenrechtenbeleid ‘de hele wereld aanspreekt, behalve Turkije dat een Nederlands-Turkse journaliste levenslang geeft’.

 

Novum, 2013-11-05 11:31