Asscher vindt politieke klimaat niet racistisch

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het politieke klimaat in Nederland niet racistisch. Dat heeft de politicus gezegd in het radioprogramma Dit Is de Dag in reactie op uitspraken van de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. “Je kunt niet zomaar zeggen dat de politiek racistisch is, dat vind ik ook onterecht”, aldus Asscher.


 Brenninkmeijer noemde het politieke klimaat in Nederland vorige maand discriminatoir. “Juist bij zulke uitspraken moet je namen en rugnummers noemen”, vindt Asscher. “Het is niet iets wat je licht iemand mag verwijten.” Asscher vindt dat de ombudsman met zijn uitspraken het aanwezige racisme te breed uitsmeert over de rest van het land.

“Ja, er bestaat racisme in Nederland. Ja, er bestaat antisemitisme en discriminatie en daar moeten we tegen optreden”, begint Asscher. “Iets anders is de conclusie zoals de ombudsman die trekt, dat we daarmee als land racistisch zijn.” De minister denkt dat Brenninkmeijer kritiek op migratie verwart met haat tegen vreemdelingen.

Ook de Raad van Europa concludeerde dat de aanpak van discriminatie in Nederland ondermaats is. “Als er zo’n rapport ligt moet je alles eruithalen om het beter te maken”, vindt Asscher. “Dat trek ik mij zeer aan.”

 

2013-11-11 15:25