Categories Nieuws Artikelen

Bussemaker wil einde aan politieke pietendiscussie

Het sinterklaasfeest is een ‘levende traditie’ die zich in de loop van de tijd ontwikkelt en blijft ontwikkelen. De politiek moet zich op grote afstand van de discussie daarover houden, zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) maandag.

PVV’er Martin Bosma had de minister gevraagd om zich vierkant achter Zwarte Piet te scharen. Volgens Bosma heeft de PvdA onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een ‘keiharde aanval’ ingezet op de knecht van Sinterklaas. Zo hekelde Bosma dat hoofdstedelijke Pieten geen gouden oorbellen meer mogen dragen.


Bussemaker moet opkomen voor de ’traditionele Nederlandse cultuur’. “De minister moet stellen dat Zwarte Piet zwart is en alleen zwart”, aldus Bosma. Bussemaker is dat niet van plan. “Dat ga ik niet doen.” De politiek moet zich op afstand houden, zei ze. Tegelijkertijd schaarde ze zich achter de ‘verstandige’ opstelling van Van der Laan.

Piet is onderdeel van een volkscultuur die niet overal op dezelfde manier wordt beleefd, zei de minister. Tegenwoordig zijn er Pieten in alle soorten en maten. Bussemaker liet zelf weten dat zij erg gecharmeerd is van de hoofdpiet. “Verder heb je de klunspiet, de verstoppiet, de verliefde piet en we kennen de vergeetpiet”, somde zij op. “Kortom, we kennen ze in alle soorten en maten en soms loopt er ergens een keer een regenboogpiet rond. Daar heb ik geen bezwaar tegen.”

Het is vooral van belang dat iedereen plezier beleeft aan het sinterklaasfeest. “Ik hoop dat binnen enkele dagen iedereen echt kan genieten van de aankomst van Sinterklaas en met heel veel plezier zijn schoen kan zetten.” Daarom moet de politieke discussie over Zwarte Piet worden beëindigd, aldus Bussemaker.

 

2013-11-11 15:52