Wilders ontmoet Le Pen

Geert Wilders ontvangt woensdag Marine le Pen in de Tweede Kamer. Lang wilde de PVV-leider niet worden geassocieerd met de Franse extreemrechtse partij Front National, maar die schroom heeft hij nu van zich afgeworpen. “Ik laat mij niet langer gijzelen door wat journalisten erover schrijven”, zei Wilders dinsdag.

De 45-jarige Marine le Pen nam in 2011 de leiding over Front National over van haar vader, Jean-Marie le Pen. Sindsdien vaart de partij een gematigdere koers. Le Pen houdt zich verre van de antisemitische teksten die haar vader soms bezigde en wil niet in verband worden gebracht met neonazistische sentimenten die in een deel van haar achterban spelen.

 

Volgens Wilders heeft Le Pen van Front National een ‘nieuwe partij’ gemaakt. “Een partij die de PVV erg aanspreekt en die ook gezond eurokritisch is”, aldus Wilders. “Marine Le Pen is een uitstekende en charismatische politica die leiding geeft aan een heel grote partij in Frankrijk. Ze kan in de toekomst zelfs president van de republiek Frankrijk worden.”


Wilders vindt dat de media onterecht een schrikbeeld hebben geschapen van Front National, maar verwijt zichzelf ook dat hij zich door angst heeft laten leiden voor wat samenwerking zou betekenen voor zijn partij. “Ik was daar eerder gevoelig voor. Ik vroeg me af of samenwerking nou verstandig was en of we daar electoraal geen last van zouden krijgen. Maar het voelt als een bevrijding om dat niet meer te doen en gewoon te kijken naar iemand zoals zij is, en niet om wat haar vader heeft gevonden.”

Wilders wil met Front Nationaal, maar ook met andere Europese populistische en vaak ook extreemrechtse partijen, samen een vuist maken ‘om Brussel een halt toe te roepen’. “Als al die eurokritische partijen de krachten kunnen bundelen dan kunnen ze een enorm sterke groep vormen. We moeten over onze schaduw heen stappen en als een grote fractie Europa gezamenlijk een poepie laten ruiken.”

Wilders ontvangt Le Pen woensdagochtend in de Tweede Kamer. Tot zijn ongenoegen heet Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg haar niet officieel welkom, maar Le Pen wordt door haar gastheer wel meegenomen de plenaire zaal in.

Wilders en Le Pen houden later op de dag een gezamenlijke persconferentie. De belastingstelling hiervoor is groot, zo bleek bij het uitnodigen van de media. Zo groot dat er aanvankelijk geen plaats was voor alle journalisten die zich hadden aangemeld. Pas nadat een grotere zaal was gevonden kon aan alle belangstellende media uit binnen- en buitenland plaats worden geboden.

Wilders zal in ieder geval niet aankondigen dat hij zitting neemt in het Europees Parlement. Hij verlaat de Haagse politiek de komende jaren niet, zo verzekerde hij dinsdag. Het ligt dan ook voor de hand dat Wilders en Le Pen woensdag slechts aankondigen vanaf volgend jaar samen op te trekken in Brussel en Straatsburg. De komende maanden zal blijken met wie Wilders nog meer gaat samenwerken. De blikken zijn dan vooral gericht op de Oostenrijkse FP�, het Vlaams Belang en de Zweden Democraten.

 2013-11-13 10:14