Categories Nieuws Artikelen

Geen recht op onderwijs in Turks

Allochtone basisschoolleerlingen hebben geen recht op onderwijs in hun moedertaal. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een zaak die Turkse belangenorganisaties hadden aangespannen tegen de staat.

De Turkse gemeenschap in Nederland vindt dat de staat in strijd met verschillende internationale verdragen en Europese wetgeving handelt door het onderwijs van allochtone talen niet te ondersteunen. De rechtbank gaat daar niet in mee, omdat de staat een ‘bepaalde mate van beleidsvrijheid’ heeft.


 

Gemeenten hadden tot 2004 de mogelijkheid onderwijs van allochtone talen aan te bieden. Daarna is de overheid daarmee gestopt, volgens de organisaties een ‘inbreuk op de plicht van de overheid om het belang van het kind voorop te stellen in haar overheidsdaden’.

De rechtbank erkent dat onderwijs van de moedertaal voordelen zou kunnen hebben voor allochtone kinderen. De staat mag echter zelf bepalen of het aanbieden van onderwijs van de allochtone moedertaal wenselijk is, aldus de rechtbank.

2013-11-13 12:36