Hagenaar vast om examenfraude

Een 29-jarige man uit Den Haag is aangehouden op verdenking van examenfraude. Hij werd maandag in Zwijndrecht betrapt bij een examen Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA), laat de Inspectie SZW woensdag weten.


 

De Hagenaar wordt ervan verdacht tijdens tientallen VCA-examens met zendapparatuur antwoorden te hebben doorgespeeld aan medekandidaten. Een aantal van hen spreekt nauwelijks Nederlands, terwijl ze examen deden voor leidinggeven in het Nederlands.

De man kreeg voor het doorsluizen van de antwoorden vermoedelijk per kandidaat enkele honderden euro’s. Bij hem thuis is zend- en ontvangstapparatuur gevonden.

VCA-certificaten zijn nodig voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico, zoals constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen. Door de fraude van de Hagenaar slagen mensen voor vaktechnische examens terwijl ze de theorie niet beheersen. “Dit zou kunnen leiden tot potentiële veiligheidsrisico’s voor de Nederlandse samenleving”, aldus de inspectie.

2013-11-13 14:31