Tot 25 jaar legitimeren bij kopen alcohol in super

De legitimatieplicht voor alcoholverkoop in supermarkten gaat omhoog naar 25 jaar. Dat staat maandag te lezen op de website van de brancheorganisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Voorheen moesten kopers tot 20 jaar een legitimatiebewijs tonen bij de aanschaf van alcohol in supermarkten.


Vanaf 1 januari mag wordt de leeftijd voor alcoholverkoop verhoogd van 16 naar 18 jaar. Om de wet te kunnen handhaven zijn supermarkten verplicht kopers tot 25 jaar om legitimatie te vragen.

Supermarkten die toch alcohol verkopen aan jongeren kunnen een boete krijgen van 1360 euro. Als het vaker gebeurt, kan een vergunning van een super worden geschorst.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en Ronald Koeman trapten maandag de campagne NIX18 af, die jongeren duidelijk moet maken roken en drinken te laten tot 18 jaar. Op de bijbehorende website komen bekende Nederlanders als Freek de Jonge, Yvon Jaspers en Foppe de Haan aan het woord over hun ideeën over alcohol en jongeren.

 

2013-11-18 15:28