Onderzoeksraad waarschuwt voor automatisch landen

Landen op de automatische piloot kan gevaarlijk zijn. Een vliegtuig kan onverwacht reageren op een signaal van de luchthaven, waardoor het uit de lucht kan vallen. Hiervoor heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag gewaarschuwd.


Het gevaar doet zich voor als een vliegtuig de luchthaven nadert op grotere hoogte dan normaal. Hierbij kan het gebeuren dat het vliegtuig kort voor de landing onverwacht een hogere neusstand aanneemt en daardoor snelheid verliest. Piloten moeten dan ingrijpen via een noodprocedure om een crash te voorkomen.

Het risico draait om het signaal van het zogeheten Instrument Landings System (ILS), dat het vliegtuig naar de landingsbaan moet geleiden. Het probleem kwam aan het licht bij onderzoek naar een incident bij een landing op Eindhoven Airport. De bemanning zag zich toen opeens geconfronteerd met een alarm, waarna een doorstart werd gemaakt. Het toestel landde uiteindelijk veilig.

De Onderzoeksraad heeft piloten, luchtverkeersleiders en luchtvaartmaatschappijen wereldwijd gewaarschuwd voor het gevaar, dat zich kan voordoen bij alle typen vliegtuigen.

 

2013-11-18 16:37