Agent sukkel noemen kost advocaat 75 euro

Advocaat Erik Thomas moet een rechercheur die hij tijdens een rechtszaak ‘sukkel’ noemde 75 euro immateriële schadevergoeding betalen. De rechtbank in Breda legde hem echter geen straf op omdat de behandeling van de zaak erg lang heeft geduurd en de advocaat een leeg strafblad heeft. Justitie had vijfhonderd euro boete geëist.


De rechercheur werd in november 2009 als getuige gehoord in een omvangrijke drugszaak. Dat verhoor verliep volgens de rechtbank ‘zeer stroef en onplezierig’. De rechercheur werd daarbij door vier advocaten aan de tand gevoeld en hij had moeite de vragen te beantwoorden.

In dat verhoor noemde Thomas de rechercheur in een verzuchting voor iedereen hoorbaar ‘sukkel’. De rechercheur deed aangifte. Het OM weigerde de raadsman te vervolgen, maar via een klachtprocedure bij het hof in Den Bosch dwong de rechercheur het OM alsnog vervolging in te stellen.

De rechtbank oordeelt nu dat de uitlating van de advocaat ongepast is. “Van een advocaat mag in zo’n setting een zekere mate van professionaliteit worden verwacht.” Maar de rechtbank legt geen straf op.

De drugszaak waarin de rechercheur getuigde draaide om acht verdachten. Justitie werd in 2010 niet-ontvankelijk verklaard omdat politiemensen hadden gesleuteld aan een cruciale verklaring waarin een van de verdachten bekent. De rechercheur die voor sukkel werd uitgemaakt had zich hier overigens niet schuldig aan gemaakt.

2013-11-19 13:56