Huisarts (86) bestraft voor blote foto patiënt

 

De 86-jarige oud-huisarts uit Utrecht die in 2008 stiekem een foto van het ontblote onderlijf van een patiënte maakte is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De Utrechtse rechtbank bepaalde ook dat de bejaarde dokter haar een schadevergoeding van ruim 750 euro moet betalen.


De patiënte lag in de gynaecologische stoel om inwendig onderzoek te ondergaan toen het kiekje werd genomen. De rechtbank vindt dat de dokter niet alleen haar privacy, maar ook haar vertrouwen in hem als huisarts op grove wijze heeft beschaamd.

De rechtbank woog mee dat het niet de eerste keer was dat de medicus zich schuldig maakte aan dergelijke praktijken. Daarnaast hielden de rechters rekening met zijn leeftijd en de lange periode die is verstreken sinds het voorval. Omdat de man geen praktijk meer heeft legde de rechtbank een proeftijd op van een jaar, in plaats van de twee jaar die de officier van justitie had gevraagd.

2013-11-19 15:11