Celstraffen voor corrupte marktmeesters

Zeven voormalige marktmeesters zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen tot drie maanden voor het aannemen van steekpenningen. Ze kregen ook werkstraffen tot 180 uur. Justitie had straffen tot twee jaar cel tegen de marktmeesters geëist.


De marktmeesters in dienst van de gemeente lieten zich door marktkooplieden omkopen op de Westermarkt, het Waterlooplein, de Noordermarkt en de Nieuwmarkt. Ze vroegen twee tot vijftig euro om marktkooplieden voorrang te geven bij de toewijzing van een plek op de markt.

De verdachten hebben in totaal voor tussen de vijf ton en een miljoen euro gefraudeerd. Voor dat fraudebedrag staat volgens justitie een celstraf van anderhalf tot twee jaar. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat aan de verdachten niet de totale opbrengst kan worden toegerekend. Ze deelden immers niet in elkaars opbrengsten.

Het Openbaar Ministerie noemt het verschil tussen de eis en de straf groot, maar beslist pas over een eventueel hoger beroep na het bestuderen van de vonnissen.

2013-11-19 15:12