Agenten niet vervolgd voor neerschieten verdachte

Drie agenten die schoten losten bij een arrestatie in februari in Den Bosch worden hiervoor niet vervolgd.Twee agenten handelden uit noodweer, de derde heeft zich aan alle geldende regels gehouden, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag na onderzoek. Bij de schietpartij raakte een toen 50-jarige man zwaargewond door politiekogels, maar hij overleefde het uiteindelijk wel.


Agenten wilden 21 februari op een parkeerplaats in Rosmalen twee mannen aanhouden. Bij een van hen, de destijds 50-jarige man, mislukte dat omdat hij wegreed in een auto waarin ook een vrouw zat. Twee politieauto’s met daarin vier agenten zetten de achtervolging in die leidde naar Den Bosch.

Tijdens de achtervolging haalde de verdachte volgens het OM gevaarlijke verkeersmanoeuvres uit. De achtervolging eindigde, nadat de verdachte tot stilstand kwam op een middengeleider bij een rotonde op de Merwedelaan in Den Bosch. De agenten plaatsten hun auto’s rondom de gecrashte wagen om te voorkomen dat de verdachte weer weg kon rijden, wat de verdachte echter toch probeerde.

Een van de agenten kon de auto niet ontwijken en dreigde overreden te worden. Daarop schoot de agent gericht op de verdachte. Een andere agent loste een waarschuwingsschot op de auto, nadat hij de verdachte had gewaarschuwd dat een vuurwapen op hem was gericht. Toen de verdachte achteruit reed, dreigde een andere agent in de knel te raken. Ook die schoot vervolgens op de auto.

De vrouw die bij de man in de auto zat, bleef ongedeerd.

20131119 / 160847