‘Opstelten en Teeven bedreiging rechtsstaat’

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zijn een bedreiging voor de rechtsstaat. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit woensdag betoogd tijdens de behandeling van de begroting van beide bewindslieden.


“Op essentiële onderdelen ontbeert een visie”, zei De Wit. Hij sprak verder van ‘visieloze bezuinigingen’. “Het maakt niet uit hoe, als er maar bezuinigd wordt.” Als voorbeeld noemde de SP’er de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand. Na kritiek uit de Kamer heeft Teeven de plannen weliswaar aangepast, maar ze zijn volgens De Wit nog steeds onvoldoende.

“Het grondwettelijke recht van toegang tot de rechter wordt belemmerd”, zei De Wit. Daarmee is volgens hem sprake van klassenjustitie. De bezuiniging op de gevangenissen is een ander voorbeeld. Die leiden ertoe dat er minder aandacht is voor resocialisatie, wat de kans op recidive vergroot.

VVD-Kamerlid en partijgenoot van de bewindslieden Foort van Oosten zei dat hij het oneens is met de SP. “Ik deel de opvatting dat de visie te beperkt is, bepaald niet.”

 

2013-11-20 11:24