Rutte: geen excuses voor ‘negeren’ jodenvervolging

 

Het kabinet is niet van plan om excuses aan te bieden voor de vermeende slappe reactie van de regering in ballingschap op de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit het antwoord van premier Mark Rutte (VVD) op Kamervragen van de PVV.

Geert Wilders vindt dat excuses wel op zijn plaats zijn. De gedoogpartner van het minderheidskabinet kwam tot dat oordeel na lezing van een recent verschenen boek over de rol van de regering in ballingschap ten aanzien van de jodenvervolging. Daaruit zou blijken dat dit een onderwerp was dat weinig aandacht had van de regering en koningin Wilhelmina.

Rutte schrijft dat er geen breed gedragen advies ligt dat noopt tot excuses. Het toenmalige kabinet-Kok kwam in 2000 wel met een spijtbetuiging over hoe de joden na de oorlog in Nederland zijn behandeld. De adviezen waarop dit was gebaseerd bevatten echter geen conclusies over de houding van de Nederlandse regering in Londen ten tijde van de jodenvervolging, aldus de premier.

12 januari 2012, 13:02
©NOVUM