Teeven houdt vast aan illegalenquotum

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) houdt vast aan het illegalenquotum. Volgend jaar wil hij dat de politie opnieuw vierduizend vreemdelingen oppakt, schrijft hij donderdag in antwoord op Kamervragen van de VVD.


Het gaat daarbij wel om overlastgevende en criminele vreemdelingen. De Tweede Kamer nam onlangs een motie van Joël Voordewind (ChristenUnie) aan waarin het kabinet werd opgeroepen om het illegalenquotum af te schaffen als het gaat om vreemdelingen die niet crimineel zijn of niet strafrechtelijk zijn veroordeeld.

Teeven zag deze motie echter als ‘ondersteuning’ van zijn beleid. Ook nu al richt de politie zich op criminele vreemdelingen. Ook leiden de ‘kwantitatieve afspraken’ met de politie niet tot een ‘jacht op illegalen’, bezwoer hij. Het illegalenquotum is omstreden; coalitiepartner PvdA hielp de motie van Voordewind aan een meerderheid.

De andere regeringspartij VVD wil wel vasthouden aan het quotum, bleek woensdag tijdens het eerste deel van het debat over de justitiebegroting. Malik Azmani (VVD) toonde zich teleurgesteld dat het aantal van vierduizend dit jaar niet wordt gehaald. Hij eiste van Teeven dat dit aantal volgend jaar wel wordt gehaald.

2013-11-21 11:41