‘Rotterdam koopt heimelijk grote schuld minima af’

De gemeente Rotterdam heeft een miljoenenschuld van duizenden uitkeringsgerechtigden afgekocht bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Door een miljoen euro te betalen werd voorkomen dat de minima als wanbetaler zouden worden geregistreerd bij het College voor Zorgverzekeringen, schrijft het AD donderdag.


De deal werd volgens de krant bewust stilgehouden. Ook de gemeenteraad is er niet over ingelicht. De gemeente zou bang geweest zijn voor negatieve beeldvorming bij het publiek.

De schuld was opgelopen tot ruim zeven miljoen euro. De directie van de Sociale Dienst besloot de schuld eind 2011 af te kopen om te voorkomen dat Rotterdamse minima nog verder in de financiële problemen zouden komen. Als ze eenmaal geregistreerd stonden als wanbetaler zouden ze naast hun schuld een boete moeten betalen, waardoor ze nog lastiger financiële verplichtingen konden aangaan.

Rotterdam en het College voor Zorgverzekeringen betaalden ieder een deel van de schuld. De rest boekte de zorgverzekeraar af. Dat geld is opgebracht door alle andere zorgverzekerden, legt een woordvoerder in de krant uit.

 

2013-11-21 12:09