‘AIVD bespioneerde politici Bonaire’

De AIVD heeft tussen 2005 en 2010 politici op Bonaire bespioneerd die met het Nederlandse kabinet onderhandelden over aansluiting bij Nederland. De illegale operatie werd verborgen gehouden voor het toenmalige Antilliaanse kabinet. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag op basis van bronnen en onderzoek.


De informatie die de inlichtingendienst vergaarde wees uit dat de politici zich schuldig maakten aan grootschalig machtsmisbruik en mogelijk corrupt waren. Het gaat om Ramonsito Booi, partijleider van de christendemocratische UPB en sterke man op het eiland, en zijn rechterhand, gedeputeerde Burney El Hage. De top van het ministerie van Koninkrijksrelaties was op de hoogte van de AIVD-informatie, bevestigen bronnen binnen het departement aan de krant.

De onderhandelingen met de betreffende politici gingen overigens gewoon door. Maar toen in 2008 alle handtekeningen waren gezet, stelde het Openbaar Ministerie in 2009 een onderzoek in naar beide politici. Ze moeten zich maandag voor de rechtbank op Bonaire verantwoorden voor corruptie, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

De AIVD mocht op Antilliaans grondgebied alleen actief zijn met toestemming van de minister-president van de Antillen of het hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen. Toenmalig minister-president Emily de Jongh-Elhage zegt tegen de krant niets van de spionage af te weten. “Ik schrik hier van.”

 

2013-11-21 12:50