Ploumen hekelt ‘foute’ kledingbedrijven

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) uit felle kritiek op kledingbedrijven Coolcat, Wibra en Prénetal. De bedrijven laten nog altijd kleding produceren in fabrieken waar de arbeidsomstandigheden ronduit slecht zijn. Ondanks herhaaldelijke oproepen willen de drie geen verantwoordelijkheid nemen, aldus de minister maandag in het AD.


Coolcat, Wibra en Prénetal weigeren een akkoord te tekenen waarin ze beloven de textielarbeiders een veilige werkomgeving te bieden. Aanleiding voor het verdrag is de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 arbeiders omkwamen.

“Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten”, aldus Ploumen. “Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen.” De minister wijst naar andere bedrijven zoals Zeeman, H&M, C&A en V&D. “Die doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder.”

2013-11-25 12:38