Van der Laan spreekt diplomaten over vluchtelingen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat met ambassadeurs van Afrikaanse landen in gesprek over de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam verblijft. “Deze landen doen vaak moeilijk als het gaat om het toelaten van gevluchte landgenoten die willen terugkeren”, zegt Van der Laan maandag in een interview met NRC Handelsblad.


Van der Laan krijgt regelmatige Afrikaanse ambassadeurs over de vloer voor koffie. “Dat vinden die diplomaten leuk”, aldus de burgemeester. “Maar de volgende keer dat ze komen, heb ik wel wat te bespreken.”

De gemeente biedt onderdak aan de groep uitgeprocedeerde asielzoekers sinds begin vorige maand in een gekraakt kantoorpand zitten. Het komende halfjaar mogen de 159 asielzoekers hun intrek nemen in een voormalige gevangenis. “Ze verblijven in cellen, maar de deuren gaan niet op slot”, aldus de burgemeester.

Van der Laan verzekert dat de opvang een tijdelijke oplossing is voor het probleem met de 159 asielzoekers. Hij belooft dat de groep niet groter wordt en dat ze moeten werken aan hun terugkeer.

 

2013-11-25 15:57