Categories Nieuws Artikelen

Hennis bezoekt JSF-personeel in Florida

De vliegers en de technici die in de Verenigde Staten worden opgeleid voor de omgang met de Joint Strike Fighter hebben dinsdag bezoek gehad van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Op de Eglin Air Force Base in Florida sprak de minister onder meer met de eerste Nederlandse vlieger die op het nieuwe jachtvliegtuig wordt voorbereid, Laurens Jan Vijge.

De piloot heeft vooral geoefend in een simulator, maar hoopt voor Kerst zijn eerste solovlucht te maken. De minister ging in een hangar op de foto met de tweede Nederlandse F-35, die ze eerder dit jaar in de fabriek van Lockheed Martin bekeek. Hennis gaf aan blij te zijn dat de beslissing over de aankoop is gevallen. “Geen onzekerheid meer voor de militairen hier en je ziet de opluchting bij hen. Ze kunnen vol aan de slag.”

Op de aanschaf van de JSF bestaat veel kritiek, onder meer omdat de prijs fors hoger uitvalt dan eerder werd voorgespiegeld en omdat nog altijd niet bekend is wat precies van het vliegtuig mag worden verwacht. Ook zouden andere legeronderdelen te lijden hebben onder de hoge kosten van de straaljager.

2013-11-27 12:39