Categories Nieuws Artikelen

‘Minder overvallen door nieuwe aanpak Rotterdam’

 

Sinds overvallers en straatrovers in Rotterdam intensief worden gevolgd gaan ze bijna nooit meer in de fout. Het aantal overvallen en straatroven is met ongeveer een derde gedaald, meldt de gemeente Rotterdam woensdag.

De gemeente hanteert sinds het voorjaar van 2012 een nieuwe aanpak. Criminelen worden al in de cel bezocht door een team van onder meer reclasseringsmedewerkers. Die waarschuwen hen dat ze ook na hun celstraf in de gaten worden gehouden. Ook worden dan de mogelijkheden van scholing en werk besproken.

Dat deze mensen niet in herhaling zijn gevallen, is nog geen garantie voor de toekomst. De gemeente benadrukt dat de nieuwe aanpak nog maar kort loopt. Wel zou sprake zijn van een ‘bemoedigend resultaat’ en een ‘voorlopig bewijs’ dat de aanpak werkt.

Het aantal straatroven daalde in de eerste tien maanden van dit jaar met een derde (van ruim elfhonderd naar ruim zevenhonderd), bij de overvallen was de afname dertig procent (van 191 naar 134).

Het lijkt er volgens de gemeente op dat dit door de nieuwe aanpak komt. De kracht van de aanpak is volgens de gemeente dat de daders voor en na het vonnis en tijdens en na hun straf in de greep worden gehouden. De aanpak richt zich ook op jongere broers en zussen van de veroordeelden. Die worden ook gevolgd.

Het aantal woninginbraken neemt pas sinds een paar maanden af. Vorig jaar waren er tot en met oktober bijna 3500 inbraken, nu zijn dat er ruim 3400. Om het aantal verder terug te dringen wordt de persoonsgerichte aanpak van inbrekers volgend jaar uitgebreid en wordt het toezicht geïntensiveerd, onder meer met elektronische controle. Ook krijgen ze vaker bezoek van reclasseringsmedewerkers, zoals bij overvallers ook al gebeurt.

Amsterdam werkt ook met een aanpak waarbij de ergste veelplegers intensief worden gevolgd en meldde eerder al dat dit tot minder criminaliteit leidt. Ook Utrecht en Den Haag hebben een aanpak die is gericht op de ergste veelplegers.

2013-11-27 13:20