Asielzoekers slaan aanbod vluchtbajes af

 

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een kantoorpand in Amsterdam zitten, gaan niet in op het aanbod van de gemeente voor onderdak in een voormalige gevangenis. Ze zullen dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) woensdagmiddag laten weten, zegt een woordvoerder.

Van der Laan bood ze een halfjaar ‘bed, bad en brood’ aan in de voormalige gevangenis in de Havenstraat. Een onhandig aanbod, vinden de asielzoekers. “Sommigen hebben in detentie gezeten. Het gebouw roept bij hen traumatische ervaringen op.”

De asielzoekers moet het pand aan de Weteringschans waar ze nu zitten volgende week vrijdag hebben verlaten. De eigenaar, het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer, wil ze weg hebben omdat het bedrijf het pand zelf nodig zegt te hebben.

De groep betrok het pand nadat de asielzoekers uit de zogenoemde vluchtflat aan de Jan Tooropstraat waren gezet. Sympathisanten hadden het pand voor hen gekraakt. Daarvoor zaten ze in een kerk en in een tentenkamp aan de Notweg.

Waar ze nu heengaan is niet bekend. “We hopen dat gemeente begrip heeft voor de reactie van de asielzoekers en op zoek gaat naar een ander pand.”

2013-11-27 14:28