Sollicitant noemt discriminatiezaak principekwestie

Sollicitant Jeffrey Koorndijk vindt de zaak rond de racistische afwijzingsmail die hij kreeg een principekwestie. De 23-jarige man kreeg deze week een reactie op een stageverzoek van een bedrijf uit Arnhem waarin hij werd afgewezen op basis van zijn huidskleur. Hij doet donderdag aangifte, maar eist geen schadevergoeding. 

“Het gaat me niet om het geld”, zegt Koorndijk. De sollicitant heeft woensdag een melding gedaan bij het College voor de Rechten van de Mens, dat discriminatiekwesties onderzoekt. “Met de strafrechtelijke aangifte hoopt hij de werknemer te kunnen laten inzien wat hij heeft gedaan”, licht Koorndijks advocaat Naim Menouar donderdag toe. “Excuses zijn aardig, maar daar neemt hij geen genoegen mee.”

Een vriendin van Koorndijk plaatste woensdag een foto van de afwijzingsmail op social media, waarna het bericht zich snel verspreidde. “Heb nog even gekeken, is niks”, staat te lezen in de mail die de medewerker van Mike de Wilde Electronics richtte aan zijn baas. “Ten eerste een donker gekleurde (neger).” Het tweede argument was gebrek aan ervaring. 

“Dit is discriminatoir”, aldus Menouar. “Het is belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet toelaatbaar is.” De medewerker van de winkel stuurde het bericht per ongeluk aan de sollicitant. Hij is woensdag voor onbepaalde tijd op non-actief gezet. “Hij is zeer emotioneel onder de hele situatie”, laat Mike de Wilde weten.

In een eerste reactie aan Koorndijk noemde de medewerker de mail ‘slordig’. Hij vertelde een donkere collega te hebben die zichzelf ‘neger’ noemde en excuseerde zich. Later kreeg de sollicitant ook excuses van de winkeleigenaar.