Ambtenaar verkoopt door Rotterdam betaalde software

De Rotterdamse topambtenaar Jeroen Lugte verkoopt met een eigen bedrijf software die hij als gemeentedirecteur met gemeenschapsgeld heeft laten ontwikkelen. Officieel is hij nog in dienst van de gemeente, maar in werkelijkheid heeft hij een riante vertrekregeling getroffen, schrijf het AD zaterdag.

De ambtenaar zou al meer dan een jaar ‘ziek’ thuis zitten, maar daar handelt hij volgens de krant op eigen houtje in gemeentelijke software. Zo zou hij het systeem iThor verkopen, dat wordt gebruikt door stadswachten. Als directeur van de dienst stadstoezicht heeft Lugte dit laten ontwikkelen. Hier zou tussen de anderhalf en twee miljoen euro gemeenschapsgeld aan zijn besteed.

De gemeente Rotterdam zou zich er niet over willen uitlaten omdat het een zaak tussen werkgever en werknemer betreft. De gemeente Diemen bevestigt tegenover de krant met Lugte in onderhandeling te zijn over de invoering van iThor. Diemen was door Rotterdam naar Lugte verwezen toen het interesse in het programma had getoond.

Na een arbeidsconflict zou Lugte met behoud van salaris de tijd hebben gekregen om zich op te werken in de ict-sector. Op termijn neemt hij ontslag, concludeert de krant uit onderzoek.

Over het intellectueel eigendom van iThor, dat met gemeenschapsgeld is ontwikkeld, zijn geen afspraken gemaakt. Dat is concurrentievervalsing, vindt het bedrijf Sigmax. “Het is van de zotte dat een enorme hoeveelheid gemeenschapsgeld is uitgegeven aan een systeem dat de markt kan ontwikkelen”, stelt directeur van het bedrijf Leo van den Ende. Hij zegt hier de dupe van te zijn.

Emeritus-hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft-Verburg spreekt in de krant van belangenverstrengeling. Het is volgens haar prima als gemeenten software uitwisselen of aan elkaar verkopen, maar niet als een ambtenaar daar persoonlijk belang bij heeft. “Het is toch onvoorstelbaar als iedere ambtenaar zijn eigen handeltje zou beginnen?”

Lugte raakte eerder in opspraak vanwege zijn rol als commissaris bij Vestia. Op aandringen van oud-topman Erik Staal zou hij in 2010 een brief hebben geschreven waardoor Staals pensioen onrechtmatig hoger uitviel dan was afgesproken.

2013-11-30 07:48