Nederland steeds vaker betaald parkeren

Automobilisten die hun auto op straat willen parkeren treffen veel vaker een parkeermeter aan dan vier jaar geleden. Het aantal gemeenten dat zones met betaald parkeren uitbreidt is in die periode vervijfvoudigd, meldt RTL Nieuws zaterdagavond. De ANWB vindt dat het parkeerbeleid in Nederland ‘uit de hand is gelopen’.

De nieuwsrubriek liet spotzi.nl, een website die geografische informatie in kaart brengt, onderzoek doen naar betaald parkeren op straat. In 2010 zouden de gebieden in vijf gemeenten zijn vergroot. In 2013 waren dat er twaalf, terwijl volgend jaar vijftien gemeenten parkeerzones willen vergroten.

In het centrum van een plaats ligt de parkeerdruk vaak van oudsher al hoog. Gemeenten vergroten het gebied soms om te voorkomen dat automobilisten net buiten het centrum parkeren, waardoor daar parkeerproblemen ontstaan.

Niet altijd zou het echter gaan om gebieden waar een parkeerprobleem heerst. De ANWB is daar niet blij mee. “Dat is niet goed voor de lokale economie. Winkels verliezen klanten. En het is ook niet goed voor ouderen, die van bezoek afhankelijk zijn”, zo vertelde directeur Guido van Woerkom tegen de nieuwsrubriek.

Van Woerkom vermoedt dat gemeenten – nu inkomstenbronnen als de onroerendezaakbelasting onder het vergrootglas liggen – op zoek zijn naar inkomsten.