‘Helft jongeren slikt xtc bij uitgaan’

Meer dan de helft van de jongeren tussen de 20 en 24 jaar die uitgaan, heeft in het afgelopen jaar xtc gebruikt. Ruim een op de zes slikt zelfs tweeënhalve pil per avond, meldt Eenvandaag maandag op basis van een rapport van het Trimbos Instituut. Van deze groep geeft bijna de helft aan ook een black-out te hebben gehad.

Onderzoeker Ferry Goossens denkt dat het gebruik van xtc meer gemeengoed is geworden. “Vroeger waren het bepaalde ‘scenes’ die gebruikten, nu lijkt het gebruiksvriendelijker te zijn en meer mainstream. Dat is iets waar we aandacht voor moeten hebben”, zo stelde hij tegenover Eenvandaag.

De enorme stijging van het aantal festivals in Nederland is een verklaring voor het hoge xtc-gebruik, denkt het Trimbos. Het instituut is bezorgd over de gevolgen van xtc-gebruik, zoals onveilig rijgedrag of gezondheidsproblemen. Daarom zou betere voorlichting nodig zijn.

2013-12-02 19:34