Lagere straffen voor fatale overval Haagse juwelier

De twee mannen die vorig jaar een fatale overval pleegden op de Haagse juwelier Ruud Stratmann hebben in hoger beroep lagere celstraffen gekregen. Hun chauffeur werd maandag door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken omdat het onzeker is of hij van de overvalplannen wist.

Schutter Sandro G. kreeg van het hof tien jaar cel. De rechtbank veroordeelde hem eerder nog tot dertien jaar. Mede-overvaller Ziya B. werd door het hof veroordeeld tot acht jaar cel, eveneens drie jaar minder dan de rechtbank eerder bepaalde. De door het hof vrijgesproken chauffeur kreeg van de rechtbank eerder nog vijf jaar cel.

Justitie, dat het hoger beroep had ingesteld, had tot zestien jaar cel geëist. De straffen vallen lager uit omdat de twee pas 19 waren toen ze de overval pleegden. Ook hun ‘geestelijke onvolgroeidheid’ speelde mee.

De overval is volgens het hof op ondoordachte wijze voorbereid en op een naïeve manier gepleegd. Toen de juwelier weerstand bood probeerden G. en B. de zaak aan de Beeklaan zonder buit te verlaten, maar ze kregen de deur niet open. De juwelier zag daardoor kans pepperspray te gebruiken, waarop G. twee keer op hem schoot.

Het Openbaar Ministerie was maandagochtend niet direct bereikbaar voor een reactie.

2013-12-02 10:38