Vluchtelingen uit gekraakt kantoorpand Amsterdam

Alle uitgeprocedeerde asielzoekers die in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam verbleven hebben het pand maandag verlaten. Dat laat een woordvoerder van de gemeente dinsdag weten.

De gemeente had een groep van 159 asielzoekers eerder voor een halfjaar ‘bed, bad en brood’ aangeboden in een voormalig huis van bewaring aan de Havenstraat. Aanvankelijk voelden de asielzoekers hier weinig voor omdat ze in detentie hebben gezeten en het gebouw traumatische ervaringen zou oproepen, maar uiteindelijk zijn er rond de 75 alsnog op het aanbod ingegaan.

Dat betekent niet dat de rest sinds maandag weer op straat zwerft. Een deel is eerder al op zoek gegaan naar een ander heenkomen. Zo zou een vluchteling naar Duitsland zijn vertrokken en daar in vreemdelingendetentie zijn gezet. Nadat de gemeente had besloten om de zaken van de 159 asielzoekers individueel te bekijken, sloten zich meer asielzoekers bij de groep aan. Het zou om nog eens ongeveer honderd mensen gaan die nu een nacht in het voormalig kraakpand Vrankrijk aan de Spuistraat hebben doorgebracht.

Met de asielzoekers die nu worden ondergebracht in het pand aan de Havenstraat kan het nog alle kanten op. De kans dat ze alsnog een verblijfsvergunning krijgen is echter klein.

Burgemeester Eberhard van der Laan stuurt dinsdag of woensdag een brief naar de gemeenteraad met de laatste stand van zaken.

2013-12-03 12:10