Categories Nieuws Artikelen

Bussemaker wil titel universiteit beschermen

Alleen opleidingen die echt een universiteit of hogeschool zijn mogen zich zo noemen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil voor eind volgend jaar met een wetsvoorstel komen dat dit wettelijk regelt, schrijft ze woensdag op haar weblog.

De minister reageert daarmee op de zaak rond de Alhuraa Universiteit in Den Haag. De rechtbank bepaalde dinsdag dat die een boete van vijftigduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk, moet betalen voor het vervalsen van diploma’s. De instelling heeft zich jarenlang voorgedaan als universiteit, terwijl het geen geaccrediteerde opleiding is en dus geen wettelijk erkende diploma’s mag verstrekken.

Ruim honderd leerlingen kregen tussen april 2007 en juli 2010 een diploma. De rechtbank bepaalde dat een van hen een schadevergoeding van ruim 4600 euro krijgt omdat ze dat kwijt was aan studiekosten voor een diploma dat niets waard blijkt te zijn.

“Als je je bij een universiteit inschrijft en ettelijke duizenden euro’s betaalt om een bachelor- of masterdiploma te halen moet je er van uit kunnen gaan dat het een echte universiteit is, die echte diploma’s afgeeft”, schrijft de minister.

De minister wil voorkomen dat initiatieven als de universiteit van Nederland en de Volksuniversiteit worden geraakt. Die claimen namelijk niet dat bij hen wettelijk erkende diploma’s kunnen worden gehaald.

De rechter bepaalde overigens ook dat de school op zijn website een tekst in het Engels en Arabisch moet plaatsen waarin staat dat de instelling niet bevoegd is om bachelor- en masterdiploma’s uit te reiken. Die tekst is woensdag nog niet aanwezig.

2013-12-04 12:16