Code rood voor noordelijke provincies

Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen code rood afgekondigd in verband met verwachte storm. Het weeralarm wordt afgegeven omdat in de drie provincies zeer zware windstoten kunnen voorkomen tot 120 kilometer per uur. Op de Wadden kan dat zelfs oplopen tot 130 kilometer per uur.

Het zwaartepunt van de storm wordt volgens weeronline.nl aan de kust tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht. De piek in het binnenland volgt wat later. De storm kan tot ver in de avond duren.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van de windstoten. Weggebruikers moeten rekening houden met onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken. Bovendien wordt flinke vertraging verwacht door een vroege spits vanwege sinterklaasavond.

Vooral vrachtwagenchauffeurs moeten extra oplettend zijn. Lege opleggers en aanhangers kunnen bijvoorbeeld op de Afsluitdijk en Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad makkelijk kantelen. Rijkswaterstaat zet waar nodig extra weginspecteurs in om ongevallen snel af te handelen en objecten van de weg te halen.

2013-12-05 11:25