Jan van Zanen wordt burgemeester Utrecht

Jan van Zanen wordt met ingang van 1 januari burgemeester van Utrecht. De ministerraad heeft besloten de 52-jarige VVD’er voor te dragen, zo bleek vrijdag. Van Zanen volgt Aleid Wolfsen (PvdA) op, die begin mei bekendmaakte niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn.

Van Zanen is sinds 2005 burgemeester van Amstelveen en was daarvoor van 1998 tot 2005 wethouder in Utrecht. Ook was hij tussen 2003 en 2008 partijvoorzitter van de VVD.

De Utrechtse gemeenteraad droeg Van Zanen een maand geleden voor als kandidaat uit 26 gegadigden. Uiteindelijk was de lijst terruggebracht tot twee kandidaten, maar wie de andere was blijft geheim. De raad koos met ruime meerderheid voor Van Zanen.

De vertrouwenscommissie was wel unaniem in haar keuze voor Van Zanen. De commissie omschreef hem als een ‘benaderbare en stevige bestuurder in het lokale domein met ervaring in het landelijke circuit’. Hij is bovendien ‘een goede netwerker’ met ‘kennis en passie voor Utrecht en de Utrechters’.

Koning Willem-Alexander moet de benoeming nog formaliseren. Van Zanen wordt benoemd voor zes jaar. Utrecht wil hem tijdens de raadsvergadering op 2 januari installeren als burgemeester.