Koning mogelijk naar begrafenis Mandela

Koning Willem-Alexander is volgende week zondag mogelijk aanwezig bij de begrafenis van Nelson Mandela. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Nederland zal met een goede en zware delegatie vertegenwoordigd zijn, verzekerde Rutte. Of het staatshoofd van de partij is, is onder meer afhankelijk van zijn agenda. Rutte zelf reist sowieso af naar Zuid-Afrika.

Rutte herhaalde dat het gezag van Mandela onomstreden was en loofde de inspiratie die van deze ‘grote leider’ uitging. “Zuid-Afrika verliest een wijs en groot man met een groot hart en een groots karakter”, zei de premier, die de ‘verbinder’ Mandela ‘ongekend charisma’ toedichtte. “We herdenken hem met het allerdiepste respect.”

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit over Mandela.

Nederland was een van eerste landen die Mandela bezocht na zijn vrijlating in 1990, memoreerde Rutte, wat volgens hem iets zegt over de speciale band die hij met Nederland voelde.

Er komt geen vlaginstructie voor de dag van de begrafenis. In Nederland gebeurt dat alleen bij nationale aangelegenheden, zei Rutte. Hij zei te vermoeden dat velen de vlag volgende week zondag halfstok hangen.

2013-12-06 15:07

Update: KONING NAAR HERDENKINGSDIENST MANDELA