Categories Nieuws Artikelen

Rutte maakt geen woorden vuil aan Borodin

Premier Mark Rutte (VVD) wil geen commentaar geven op de afscheidsbrief van Dmitri Borodin. De Russische diplomaat schreef Rutte niet te respecteren, omdat hij geen gezin heeft. “Ik was eigenlijk van plan zijn briefje aan de buren onbesproken te laten”, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

“Ik kan niet alle briefjes die in Nederland aan buren worden verstuurd van commentaar voorzien”, zei Rutte. Hij wilde ook niet zeggen of Nederland had aangedrongen op Borodins naar eigen zeggen onvrijwillige vertrek. “Wat er achter de schermen gebeurt, daar kunnen we geen mededelingen over doen.”

Borodin verliet Nederland afgelopen weekeinde, nadat hij in oktober het middelpunt was van een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. De Haagse politie had Borodin gearresteerd omdat hij in dronken toestand zijn kinderen zou hebben mishandeld, terwijl hij diplomatieke onschendbaarheid genoot.

“Als privépersoon kan ik zeggen dat ik hou van dit land en zijn inwoners, maar ik ben bang dat dit niet geldt voor het huidige kabinet”, schreef Borodin op het briefje in de hal van het flatgebouw in Den Haag waar hij woonde. “Ik ben 46 en de trotse vader van twee kinderen. Ik erken de morele superioriteit niet van iemand van mijn leeftijd zonder gezin”, aldus Borodin, die daarmee verwees naar de even oude vrijgezel Rutte.

Hoe het tot het vertrek van Borodin, de tweede man van de Russische ambassade, is gekomen blijft onduidelijk. “De hogere belangen van de bilaterale betrekkingen vereisen dat we terugkeren naar Moskou”, schreef hij.

2013-12-06 15:49