Rutte haalt banden met Israël én Palestijnen aan

Premier Mark Rutte begint zaterdag aan zijn driedaags bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Doel is om de economische betrekkingen aan te halen met zowel de Israëli’s als de Palestijnen. In zijn kielzog reist een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven mee.

Het doel van het bezoek is de officiële lancering van zogeheten bilaterale samenwerkingsfora. Die bieden een platform waar het bedrijfsleven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden bij elkaar kunnen komen om de onderlinge samenwerking te versterken. Het accent ligt daarbij op ‘agrifood’, energie, water en voor de Palestijnse gebieden ict.

Rutte zou eigenlijk vorig jaar al naar Israël gaan voor de lancering van het samenwerkingsforum. De val van zijn gedoogkabinet gooide echter roet in het eten. Met het aantreden van het nieuwe kabinet is ervoor gekozen om ook de banden met de Palestijnen aan te halen. Dat gebeurt vooral op verzoek van de coalitiepartner PvdA.

De premier zal dus de balans tussen Israël en de Palestijnen goed in de gaten moeten houden. In aanloop naar het bezoek was er ook al een relletje. NRC Handelsblad onthulde eerder deze week dat ook Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen welkom zijn op het samenwerkingsforum. En dit terwijl het officiële kabinetsbeleid de Nederlandse handel met dergelijke bedrijven ontmoedigt.

Het bezoek begint zaterdag in Bethlehem in de Palestijnse gebieden. Rutte heeft daar onder een ontmoeting met de Palestijnse premier Rami Hamdallah en president Mamoud Abbas. Zondag gaat de premier naar Israël. Ook daar zijn gesprekken voorzien met de premier Benjamin Netanyahu en president Shimon Peres. Ook bezoekt Rutte het Holocaustmuseum Yad Vashem.

Rutte wordt vergezeld door de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en een reeks Nederlandse bedrijven. Het is de bedoeling dat de samenwerkingsfora elke twee jaar gaan plaatsvinden, afwisselend in Nederland en in Israël en de Palestijnse gebieden.

2013-12-07 06:28