Herdenking Mandela op Leidseplein

De donderdag overleden Nelson Mandela wordt zondag op het Leidseplein in Amsterdam herdacht. Er zijn onder meer toespraken en optredens van artiesten. De begrafenisceremonie in Zuid-Afrika kan tegelijkertijd op schermen worden gevolgd. Dat meldt de organisatie maandag.

Hoe het programma er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. De organisatie maakt daar de komende dagen meer over bekend. 3FM doet live verslag van de herdenking.

De herdenking is een initiatief van ZAM Magazine, Stadsschouwburg Amsterdam en de Melkweg. Onder anderen oud-voorzitter van de Anti Apartheids Beweging Nederland Conny Braam, actrice Gerda Havertong, presentator Humberto Tan en oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn zijn bij de herdenking betrokken.

Mandela sprak in 1990 kort na zijn vrijlating duizenden Amsterdammers toe vanaf het balkon van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein. Vanaf dinsdagochtend ligt er in de zaal achter het balkon een condoleanceregister.

Dinsdag vindt in Johannesburg een herdenkingsdienst plaats voor Mandela. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aanwezig. Het is nog niet duidelijk of de koning ook bij de uitvaart van Mandela is.

2013-12-09 11:50