Plasterk wil opheldering VS over antennes ambassade

Het kabinet gaat vragen waar de antennes op de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag toe dienen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van de SP en de ChristenUnie.

Ronald van Raak (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wijzen in hun vragen op het feit dat met de antennes het dataverkeer in de wijde omgeving van de ambassade kan worden onderschept. Dus ook het verkeer dat afkomstig is uit het Torentje van premier Mark Rutte (VVD), dat op steenworp afstand van de diplomatieke post ligt. Zij willen dat de minister opheldering eist van de Amerikanen.

Plasterk antwoordt dat zijn ministerie contact op gaat nemen met de Amerikaanse ambassade. “Ik zal uw Kamer over de uitkomst hiervan informeren. Daarbij zal ik wel rekening moeten houden met de eventuele vertrouwelijkheid van deze informatie”, schrijft hij.

De minister meldt verder dat op dit moment ‘geen aanleiding is’ om te veronderstellen dat de Verenigde Staten zich niet houden aan de afspraken. Het uitvoeren van inlichtingenoperaties door vreemde mogendheden is alleen toegestaan na toestemming van Plasterk of zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). “Dit is onlangs via de reguliere contacten met de Amerikaanse ambassade nogmaals duidelijk naar voren gebracht.”

In oktober werd duidelijk dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat gebeurde vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Deze onthulling kwam aan het licht dankzij klokkenluider Edward Snowden.

2013-12-09 16:35