EU wil migrantenfraude harder aanpakken

De Europese Unie gaat migrantenfraude harder aanpakken. Bedrijven die buitenlandse werknemers via schijnconstructies onderbetalen kunnen voortaan worden beboet. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) maakte daarover in Brussel maandag afspraken met zijn Europese ambtgenoten.

Op dit moment worden met name Oost-Europeanen via schijnconstructies ingezet in Nederland. Ze zijn op papier in dienst van bedrijven in eigen land en worden gedetacheerd in Nederland, waardoor ze niet volgens de cao-afspraken in Nederland hoeven te worden betaald. Daardoor verdringen ze Nederlandse arbeidskrachten van de markt.

Door de nieuwe afspraken kunnen boetes op onderbetalende bedrijven ook in het buitenland worden geïnd, meldt het ministerie. De maatregel geldt voorlopig alleen voor de bouwsector. De tuinbouw, waarin ook veel Oost-Europeanen onderbetaald worden, valt nog buiten de boot.

Op 1 januari gaan de grenzen open voor Roemeense en Bulgaarse werknemers. Daardoor ligt het risico op de loer dat meer mensen onder het minimumloon aan de slag gaan. Minister Asscher wil daar verder over praten.

Asscher noemt de regel een stap in de goede richting. “Vandaag hebben we een stap gezet daar naar toe. We hebben met elkaar afgesproken de uitbuiting van werknemers tegen te gaan.”

2013-12-09 22:33