Tweede Kamer herdenkt Mandela

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag stilgestaan bij het overlijden van Nelson Mandela. Premier Mark Rutte (VVD) roemde in een toespraak de wijsheid en mildheid van de donderdag overleden oud-president van Zuid-Afrika.

“Zuid-Afrika rouwt om zijn Madiba, en de wereld rouwt mee, want Mandela heeft ons allemaal geraakt”, zei Rutte tijdens de plechtigheid, die werd bijgewoond door de ambassadeur van Zuid-Afrika. “Mandela was een van die uitzonderlijke mensen die al bij zijn leven het beeld werd van een tijdperk.”

Rutte roemde de rol van Mandela als verbinder en stond ook stil bij de speciale band tussen Nederland en Mandela. “Voor hem was Nederland niet het land van dat gehate woord apartheid, maar juist het land van de strijd daartegen.” Volgens Rutte laat Mandela een erfenis na van ‘hoop, grote persoonlijke moed en een compromisloze keuze voor de vrede’.

2013-12-10 14:19