Tot 9 jaar geëist voor hoereren Roemeense meisjes

Voor het in de prostitutie dwingen van een meisje, een verstandelijk beperkte vrouw en twee andere vrouwen uit Roemenië heeft justitie dinsdag tot negen jaar cel geëist. De daders dreigden met geweld en schroomden er volgens justitie niet voor hun slachtoffers te slaan. Een 45-jarige man uit de gemeente Twenterand wordt door het Openbaar Ministerie in Almelo als hoofdverdachte gezien.

Tegen een 29-jarige Roemeense vrouw die volgens het OM een zeer kwalijke rol speelde werd acht jaar cel geëist. Tegen haar 29-jarige ex-man, die de slachtoffers ronselde, eiste justitie zeven jaar cel. Een 50-jarige man uit Twenterand is volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar, Tegen hem eiste justitie zeven jaar cel.

De politie kreeg vorig jaar zomer een tip uit Roemenië dat in Twente een minderjarig meisje werd vastgehouden en tot prostitutie werd gedwongen. Dat leidde tot een inval op een camping in Twente, waarbij het meisje werd gevonden. De verdachten uit Twente en de 29-jarige vrouw werden aangehouden. Haar ex-man verbleef op dat moment in Roemenië, maar werd later als verdachte aangemerkt en overgeleverd aan Nederland.

De verdachten hebben volgens justitie vanaf april 2011 meerdere Roemeense vrouwen gedwongen in de prostitutie te werken. In oktober vorig jaar reisden medewerkers van justitie af naar Roemenië om daar getuigen en slachtoffers te horen. Daarbij bleek volgens justitie dat de slachtoffers onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Justitie maakte foto’s om de rechtbank te laten zien dat de vrouwen in een kwetsbare positie zaten.

In Nederland moesten de vrouwen hun identiteitspapieren inleveren en het geld dat ze verdienden inleveren. Ze mochten de woning niet alleen verlaten.

De vier die nu terechtstonden zouden hulp hebben gehad van een 45-jarige vrouw uit Twenterand. Zij heeft korte tijd in voorarrest gezeten en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

2013-12-10 14:08