‘Voor het eerst in jaren minder verkeersgewonden’

Het aantal ernstig gewonden in het verkeer is vorig jaar voor het eerst sinds 2006 gedaald. Zo’n 19.200 mensen raakten gewond, bijna vijf procent minder dan een jaar eerder, schrijft het AD.

Het is nog te vroeg om al van een trend te spreken, zegt minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in de krant. Wel zegt ze blij te zijn met de daling. Schultz wil het aantal verkeersgewonden bijna halveren tot 10.600 in 2020, maar volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is dat alleen mogelijk als zware maatregelen worden genomen.

Om dat doel te bereiken zou iedereen verplicht een fietshelm op moeten. De overheid zou strenger moeten worden optreden tegen te hard rijden of rijden onder invloed. Ook zou moeten worden geïnvesteerd in een veilige fietsinfrastructuur.

Cijfers over het aantal verkeersslachtoffers zijn overigens niet onomstreden. Zo zette onder meer de SWOV in het verleden vraagtekens bij de kwaliteit van de politieregistratie van het aantal verkeersdoden en -gewonden.

2013-12-12 10:18