Nederlandse ambassadeur in Israël op matje

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen omdat waterbedrijf Vitens de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft verbroken. Dat schrijft de krant Jerusalem Post. Vitens verbrak de samenwerking dinsdag omdat Mekorot actief is in bezette gebieden.

De twee waterbedrijven wilden gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie. In overleg met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken is de samenwerking nu geannuleerd. Het ministerie ontmoedigt Nederlandse bedrijven om zaken te doen met bedrijven die actief zijn in bezette gebieden.

Volgens de Jerusalem Post moest de ambassadeur zich woensdag melden vanwege bepaalde uitspraken van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze zouden leiden tot een ‘proboycotsfeer’. Zo zou Buitenlandse Zaken hebben gewaarschuwd voor mogelijke wettelijke problemen.

Het ministerie was donderdag niet direct bereikbaar voor een reactie.

2013-12-12 10:32